Tuesday 13 September 2011

Loisteputkikäsivalaisin.

HUOM. VAARA! Lamppu käyttää 230V jännitettä, joten älä toista korjausoperaatiota ellet tiedä mitä teet! Ja vaikka luulet tietäväsi ja teet, niin teet sen >>>OMALLA VASTUULLA<<<.

Satuinpa saamaan tälläisen loisteputkikäsivalaisimen, joka ikävästi vilkkui lampun rikkinäisyyden vuoksi. Ajattelin, että äkkiäkös mä tähän lampun vaihdan ja saan toimivan lampun rakenteluun, korjailuun ja valaisuun ylipäätänsä.
Valaisimesta löytyi tälläinen tarra. Ajattelin että eihän tämä voi olla mahdollista.  Ei ole korjattavissa. Mikä on joskus tehty, sen voi myös korjata.

Valaisimen päistä löytyvistä muovihatuista löytyi mukavan näköiset muovinipukat.

Ei muuta kun ruuvarilla nippelit irti pujottamalla pieni ruuvari reunan alle ja nostamalla.

Kahvasta löytyi samanlaiset. 

Kun nippelit on irroitettu, suojahattu lähtee vetämällä irti. Kyseisessä valaisimessa ei ollut liimaa, joten veikkaisin ettei muissakaan ole.

Kun päätuhatun on irroittanut niin suojaputki liukuu nätisti pois loisteputken päältä.

Nyt kun työnnämme virtajohtoa sisään kahvaanpäin niin näemme piirilevyn. HUOM! Piirilevy sisältää kondensaattoreita joissa voi olla varausta vaikka töpseli ei olisi ollut seinässä pitkään aikaan. Oikosulje kondensaattorien navat sähköiskusuojatulla ruuvimeisselillä. (Ja jos tässä vaiheessa herää kysymys "Mikä on kondensaattori?" Niin kannattaa miettiä oletko oikea henkilö tätä huoltotoimenpidettä suorittamaan.)


Loisteputken kahvanpuoleinen pää on 2-napaisella ruuviliittimellä kiinnitettynä piirilevylle. Helppo irroittaa sopivalla ruuvimeisselillä.

Toisessa päässä on loisteputken nastoihin juotettu johto (tämänkö takia sitä ei voi korjata?)

kolvi kuumaksi ja johto irti. Johtoa ei ole pujotettu mihinkään reikiin eikä kierretty nastojen ympärille joten se lähtee oikein siististi irti.

Valaisimesta löytyi 8W loisteputki jolle löysin sopivan korvaajan Clas Ohlsonilta hintaan 6.95€

Uusi ja vanha lamppu vierekkäin. Pituus täsmää.

Uudessa lampussa (Ylempi) on kanta hieman suurempi kuin vanhassa. Tämähän ei haitannut mitään. pientä puukkomodifikaatiota vain muoviosille ja johan sopii.

Uusi lamppu kiinnitettynä ja juotettuna. 

Ja uusi lamppu toiminnassa. Ei mitään vikaa. Tässä vaiheesa voi naurahtaa tuolle "Ei ole korjattavissa." Helppo homma kun sen osaa.

Jos työstä heräsi kysymyksiä niin kysykää ihmeessä.

No comments:

Post a Comment