Friday 29 January 2016

Ammusloota virtalähde. (Osa 1)

Lue osa 1 tästä, osa 2 tästä , osa 3 tästä , osa 4 tästä  tai osa 5 tästä.


Tulipa joskus tarve säädettävälle virtalähteelle.

Tutkin vaihtoehtoja ensin kaupallisista ratkaisuista, mutta +150€ järkevän oloisesta noin 30V 2A purkista tuntui kalliilta, ja muutenkin halusin tehdä jotain itse. Löysin youtubesta videon, jossa esiteltiin LM317 regulaattorilla toteutettua. Päätin tällä sitten rakentaa omani. Tietenkään nuo lineaariset regulaattorit eivät ole mitenkään parhaalla tehosuhteella ja minimijännite on 1.25V mutta helppo kun mikä toteuttaa.

Osan kamppeista hankin Partcosta, osan tilasin ebay:sta ja loput romulootasta.
Virtalähde tuli "upeaan" puiseen laatikkoon. Toisaalta ulkoasu oli toissijainen asia.Toimivuus ja käytännöllisyys oli ne tärkeimmät, ettei aina elektroniikan kanssa säheltäessä tarvitse kaivaa sopivaa muuntajaa laatikosta.

http://kuvapilvi.fi/k/YCtm.jpg


 Koko systeemi koostui muutamasta palasta jotka kytkin yhteen. 12V regulaattori tuulettimelle, 5V regulaattori jännitenäytölle sekä virtaledille. Massiivinen (100µF!) konkka sisääntulevalle jännitteelle, rele sekä paristot virtamittarille, iso AMD jäähdytyssiili LM388 regulaattorille sekä lämpömittari kiinnitettynä jäähdytyssiiliin.

Virtalähde toimi hyvin sekä näytti vielä ihan siedettävältä.
http://kuvapilvi.fi/k/YCtd.jpg 
(vanha kuva on vanha, todennäköisesti blogin vanhin)

Valitettavasti tuo 10Kohmin potikka etupaneelissa, jolla jännitettä säädettiin otti ja sanoi sopimuksen irti. Jännite heitteli miten sattui etenkin pienillä jännitteillä. 1.5V -> 6V -> 1.7V jne. Päätin sitten, että nyt on aika laittaa vanha eläkkeelle ja rakentaa uusi, parempi ja hienompi.

Olin jo aikani katsellut Tuxgraphicsin virtalähdettä ja päätin, että se on hyvä ratkaisu uuteen ja tilasin sen.

Meni pari viikkoa ja osat saapuivat. Meni pari viikkoa ennen kuin sain komponentit juotettua, atmegan ohjelmoitua ja virtalähteen testattua. Tämän jälkeen projekti seisoi vielä jonkun aikaa ennen kuin aloin vihdoin koteloimaan ja saattamaan uutta virtalähdettä käyttökuntoon. Olin jo päättänyt sulloa kaiken mahdollisen .30 kaliiperin ammuslaatikkoon.

 Ammusloota Varustelekasta.

Ensimmäisenä oli isoimman näkyvän komponentin, eli näytön paikan tekeminen sekä asettelu.

Poralla 4 pientä reikää kulmiin.
 Ja dremelillä pelti pois. Pikkaisen viilaamista ja...
Näyttö sopii paikalleen. 

Pohjaan päätin laittaa kumitassut pitääkseni virtalähteen paremmin paikallaan pöydällä.
Lisäksi porasin kolme reikää, joihin hakkuri virtalähde tulee kiinni sisäpuolelle.
Hakkuri on HP:n tulostimesta. 32V ja 2500mA, Juuri passelin kokoinen tuolle tuxgraphicsin virtalähteelle, jonka 30V versio on suunniteltu toimimaan juuri 32V jännitteellä ja maksimi 2A virran ulostulolla. 

Tässäpä osa yksi. Ensi viikolla jatketaan projektia ja kehitellään tapa, millä verkkojännite saadaan sisälle ammuslaatikkoon.

-Jokke

No comments:

Post a Comment