Wednesday 13 April 2016

HD Pönttökomera.

Tuli kevät. Tuli muuttolinnut ja miljoonan pöntön haaste joten joten päätin kantaa oman korteni kekoon.

Hankin jo aikaisemmin 720P IP-kameran joka oli tarkoitus laittaa linnunpönttöön ja nyt olikin sopiva aika tähän. Pönttö on isommalle linnulle tai oravalle sisämitat 20x20x50cm. Pönttöön saattaa pesiä helmipöllö, naakka, uuttukyyhky tai orava.

Aloitin hakemalla 22x150mm lautaa K-raudasta.


Näistä sitten alettiin sakaamaan kappaleita seiniksi. 50cm etuseinä, sivuseinät alkaen 50cm ja katolle 5-asteen kulma ja lopuksi noin 52cm takaseinä.

Kun kaikki puut seiniä varten oli sahattu, niiden liitoskohtiin tehtiin yläjyrsimellä "porrastus" jotta tuuli ei heti puhalla läpi. Väliin laitoin myös puuliimaa ja ala sekä yläreunaan tukirimat.'

Alkuun tein katon myös samalla tavalla kahdesta puusta johon sovitin kameran, päädyin kuitenkin vaihtamaan kattomateriaalin vesivaneriin.


 Kameralle hankin lootan jälleen Biltemasta. 110x110x70 kokoa. Kamera, kiinnityspuu ja johdot liittimineen mahtuivat sisälle hyvin.
Puun kiinnitin pikaliimalla laatikkoon kun olin hionut pinnan ensin karkeaksi. Kamera ruuveilla kiinni puuhun oikealle kohdalleen. Hieman sähköteippiä liittimille varmistaakseen etteivät ne missään nimessä irtoa.

Kamera katsoo läpi reijästä, Linssinsuoja kuvassa piaikallaan.

Muovilootan ja katon reunan tiivistin silikonilla ja kaikki saumat vielä ulkopuolelta. Johtojen ympärille vedin sähköteipin pitääkseen ne suojattuna ja yhdessä.
Testataan kamera. Johtojen sisäänvedon suojasin myös silikonilla. 

Kamera puuhun, noin 4 metrin korkeuteen. Vaijeri puun ympärille ja kuormaliina alareunaan varmistaakseen ettei se vaan missään nimessä liiku ja heilu. Johdot alas puuta pitkin ja sisälle. 10M sähköjohdosta jäi 20cm sisälle, eli johto ei ollut yhtään liian pitkä. Verkkojohto oli 15M joten se riitti oikein hyvin.

Johdot kiinni, Kamera päälle ja konfiguraatiot kuntoon ja johan näkee koneelta mitä pöntössä tapahtuu.

Pistin sovelluksen ottamaan kuvan keran tunnissa, joten voin näistä myöhemmin tehdä timelapsen. Kunhan joku käy kurkkimassa pönttöä niin laitan videoita/kuvia/päivitystä blogiin.

Kameran näkymä pöntön sisään.

Toivottavasti pönttö löytää vielä asukkaan.

No comments:

Post a Comment