Tuesday 25 March 2014

10W Leditaskulamppu.

Kuinka monia ärsyttää taskulamput joissa on riittämätön valoteho ja akunkesto? Minua ainakin ja totesin, että asiahan täytyy korjata. Tehokkaat ledilamput maksavat maltaita, ja akunkesto on huonohko. Toisaalta on myös ei nii tehokkaita lamppuja joissa akku kestääkin kauemmin.

Eikö ole olemassa lamppua, joka olisi sekä tehokas, että hyvällä akunkestolla? Onhan niitä, tuppaavat maksamaan vain hunajaa. Ja koska on/off laitteet ovat vanhanaikaisia, niissä on 3-5 eri modea jotka pitää käydä läpi saadakseen lampun sammumaan.

Hyvänä esimerkkinä on VALOSTORE.fi:n Olight S80 XM-L2. Olkoonkin, että siinä tulee mukana salkut, laturit yms on tuo hinta 120-150€ aika suolainen. Lisäksi nämä pienet jutut:
  • Toimintatilat: 3 tehotilaa + strobo
  • Max: 800 lm / 2 tuntia
  • Medium: 180 lm / 8 tuntia
  • Low: 10lm / 80 tuntia 
Yleensä jos haluat käyttää taskulamppua täydellä teholla, painat ensin virtanappia 3 kertaa. low -> medium -> max ja käytön jälkeen vielä kaksi kertaa saadaksesi sen sammumaan max -> strobo -> off.
Tämä ei ole tilanne kyseisen lampun kanssa, vaan nappia pohjassa painettaessa kirkkaus vaihtuu. Ei silti ehkä käyttäjäystävällisin vaihtoehto?

Sama mikäli vahingossa laitat lampun päälle leikkiessäsi sen kanssa, niin käyt sitten kaikki 4 tilaa läpi sammuttaaksesi lampun. Ja lisäksi mitä hittoa tekee strobolla taskulampussa? Aiheutat epileptisia kohtauksia ohikulkijoille? Lisäksi käyttöaika täydellä teholla 2 tuntia?

Naurahdin hieman tuolle "Kytkin: digitaalinen, valaisimen kyljessä". Olisin niin halunnut painonapin, jossa on analoginen tunnistus sille kuinka pitkälle napin painaa.

Näistä ärsyyntyneenä ajattelin korjata tilanteen.
  • K-raudasta alumiiniputkea Ulko25mm, sisä 21.5mm, seinämä 1.5mm
  • Pihalta 40x10 alumiinilattatankoa.
  • Ebaystä 10W LED kohdevalo
Sekä kannettavan akku. Uusi ja käyttämätön jonka sain ylimääräisenä. 3-5 vuotta lataamattomana hyllyssä alkuperäisessä pakkauksessa, eli käytännössä täysin uusi.

Tulos: 10W taskulamppu ~900 lumenin valoteholla, 8 akkukennolla ja noin 12h akkukestolla!


Huono kuva. Pahoittelen.

Runko on siis alumiiniputkea jonka päissä on 40x10 tangosta jyrsityt tulpat ja runkokiinnikkeet. Sisällä on myös jouset ja muovinen muhvi joka on tehty muoviputkesta eristämässä kennot lampun  rungon reunoista.

Lampussa akkuina siis 8x Sonyn valmistamia US18650GR kennoja. 4 kennoa sarjassa ja kaksi näitä sarjoja rinnan.

Painoahan kyseisellä lampulla on noin 20 grammaa vajaan kilon ja pituuttakin ihan kohtalaisesti. Valoteho on kirkaampi kuin auton ajovalot. Lamppua voi käyttää vaikka koko huoneen valaisemiseen osoittamalla sen kattoon. Nykyaikainen alumiinisoihtu.

Entä virtakytkin? Mitä sitä turhaan sen kummempaa kuin tavallinen on/off kytkin. Käyttäjäystävällisyyttä parhaimmillaan.

Akkukestosta sen verran, että sain lampun valmiiksi joskus joulun ja uudenvuoden välillä 2013 ja edelleen samat varaukset akuissa 25.3.2014. Katsotaan milloin tarvitsee ladata akut.

No comments:

Post a Comment