Thursday 11 February 2016

Uusi lelu. PARKSIDE "dremel"

Eilen Lidlissä käydessäni tuli vastaan PARKSIDEn versio Dremelistä. Eli ns pienoishiomakoneesta. Katsoin ensin, että mikähän ylihinnoteltu vekotin tämäkin on, kunnes vilkaisin ylös. 25€. En ollut aluksi uskoa koko hintaa. 25€ koneesta, akusta, laturista ja vielä setistä lisätarvikkeita. Esimerkiksi Dremelin akkukäyttöisen pienoishiomakoneen pelkkä akku maksaa Motonetissä 59€. Kummassakin on lähes sama kapasiteetti 1300mAh ja 1500mAh.(dremelillä on myös 1300mAh 10.8V akku). Joten jo pelkän akun kannalta laite on halpa kuin makkara. Mikähän mahtaa olla lidlin kate näissä?

Pakkohan se oli ostaa. Kuitenkin hyvä olla jotain Dremelin kaltaista myös sisällä etenkin kun porailee reikiä piirilevyihin.


Laitteen boksi kertoo kaiken oleellisen.


Loota auki ja katotaan mitä se on syönyt. Koneessa on akku valmiiksi ladattuna ja paikallaan. Lisätarvikkeet ovat siistissä purkissa.
Kutakuinkin laite vaikuttaa tukevalta. Käsissä taivutellessa ei nitise eikä natise. Oikein jämäkän oloinen.Rungon sekä kumisen kahvan saumojen valut ovat hieman korkeat, mutta se on lähinnä vain kosmeettista.

Laturi koostuu käytännössä pienestä muuntajasta, sekä kupista johon akku laitetaan lataukseen. Laturissa on latauksen statuksen kertovat ledit pohjassa. Eli laturi täytyy kääntää ympäri nähdäkseen onko akku täynnä. Kaksi lediä kertovat statuksen. Punainen: Lataa. Vihreä: Valmis.

 Muuntaja on perus 12.6V 450mA töpselimuuntaja. Näillä specseillä täyden latauksen saavuttaminen ottaa reilun 3H aikaa.
Lisätarvikkeita tulee paketin mukaan 44. En alkanut näitä tarkemmin laskemaan. lisäksi osan laatu ei herättänyt ihan hirveää luottamusta, vaan on roskiskamaa jo valmiiksi.Esimerkiksi hiomakivet on liimattu varsille vinoon.
Lisäksi sylinterimallisesta jyrsintäterästä puuttui jo valmiiksi hampaita.

Nylon- sekä messinkiharja vaikuttavat ihan kunnollisilta. Laikat leikkaavat jotenkin, esim M3 ruuvin poikki hajoamatta. Nämä kuiduttomat kiekot eivät ikinä ole olleet mieleeni.
Tarra laitteessa kertoo samat tiedot ja vähän uuttakin. Esimerkiksi karan ja laikan maksimihalkaisijan.

Laitteen käyntiäänestä kuulee myös laadusta. Ääni täysin erilainen kuin esim Dremelissä ja vaihtuu hieman vielä kierrosten mukaan. Vääntöähän näissä ei juuri ole, vaan kierroksilla mennään. 1-teholla laitteen pystyy pysäyttämään nappaamalla siitä sormilla kiinni. Liika painaminen metalliseen työkappaleeseen isommillakin kierroksilla pysäyttää laitteen ja se täytyy uudelleenkäynnistää käytön jatkamiseksi.
Akselissa on hieman sivusuuntaista klappia, ei mitenkään järkyttävästi. Terät pyörivät suorassa ilman sivusuuntaista heittoa.

Kokonaisuudessaan kyllä mielestäni hintansa arvoinen. Soveltuu paremmin pehmeiden materiaalien leikkaamiseen, kaivertamiseen ja poraamiseen, esimerkiksi muoville, puulle ja lasikuituisille piirilevyille. Metallille tätä ei voi suositella.

Pieni testi piirilevylle. Kuparin poisto. Kupariin kaiverrus sekä reikien poraus. Kaiverrusjäljen heitto on ihan oman käden syytä.

Jokainen toki tehköön johtopäätöksensä mitä mieltä laitteesta on. Soveltuu toisiin käyttötarkoituksiin paremmin kuin toisiin ja mikään ei voita tehokkaampaa 230V versiota. Pikkuhommiin kuitenkin ihan näppärä.

-Jokke

No comments:

Post a Comment