Tuesday 12 April 2016

Metalliruusu

Mitä tee-se-itse-mies antaa lahjaksi paremmalle puoliskolleen? Kukkia? Toki, mutta ei tavallisia vaan jotain missä vaivannäkö näkyy. Jotain mikä ei lakastu koskaan. Jotain joka ei kuole vaikka sen unohtaisi kastella? Mikä se tälläinen ihmekukka oikein on? Ruusu, valmistettuna metallista.



Ruusun valmistus on varsin helppoa. Tarvitaan vain muutamia perus työkaluja, peltiä ja metallitankoa. Hitsausvehkeet ovat loistava apu, mutta kaikki liitokset voi tehdä myös juottamalla. Hienoa tässä projektissa on myös se, että mitään on vaikea tehdä pieleen.

Kukka ja lehdet ovat tehty 0.7mm pellistä jota saa ostettua esimerkiksi vaikka Biltemasta. Varsi on 5mm tankoa, jonka kaivoin romulootasta. Kierrätyskamaa. Vastaavaa tankoa saa ostettua rautakaupasta. Halutessa varren voi tehdä myös M5 tai M6 kierretangosta, jolloin kukan pystyy kasaamaan muttereilla. Se myös luo kivan tekstuurin varteen.

Työkaluina vasara, peltisakset, hylsyavainsarja, ruuvipenkki (tai pätkä kulmarautaa), hiomakone sekä kaasupoltin.

Aloitetaan tulostamalla kukan osat. Valmis pohja löytyi googlella ja sen voi ladata tästä.

Leikataan osat saksilla paperista.
  
 Ja piirretään ulkoreunoja myöten pellille, Itse käytin hukkapaloja kukan valmistukseen.
Kukan osat leikataan irti peltisaksilla. Hommassa on hyvä käyttää suojalaseja. Ethän halua menettää näköäsi silmaan lentäneen metallinpalan takia?
Kukan osat leikattu pellistä. Seuraavaksi hiotaan reunat ja kaikkien keskelle porataan reikä joka vastaa rungoksi tulevan tangon paksuutta. (Itse tein vaikeimman kautta eri järjestyksessä, joten kuvissa ei porattuje reikiä ole.)

Sitten aletaan antamaan muotoa kukille. Pohjimmainen kappale ruuvipenkkiin ja vasaralla / talttapäisellä ruuvarilla lyödään sakaroiden keskeltä.

Seuraavaksi muotoja terälehdille. Tähän tarvitset hylsyavainsarjaa, tai jotain vastaavaa esim putken pätkää.

Laitetaan kukan terälehtikerros hylsyn päälle ja napautetaan vasaralla. Tehdään tämä kaikille kerroksille paitsi pohjalehdille.
(Itse porasin reijät vasta tässä vaiheessa. Paljon helpompi porata ne ennen vasarointia.)

Seuraavana kasataan kukka. Pohjalehdet alimmaiseksi ja kaikki terälehtikerrokset näiden päälle.

 Tässä voi käyttää apuna esimerkiksi pätkää putkea tai pitkää hylsyä, mikäli varsi on tiukka.

 Kukka kasattuna, hitsasin möykyn metallia tuohon päähän. 

Ja sitten onkin aika ottaa kaasupoltin käyttöön. Lämmitetään ylintä terälehtikerrosta, kunnes se hohtaa hieman punaisena ja taivutetaan terälehdet sisäänpäin. Tämä toistetaan kaikille kerroksille. Lehtikerros kukan alla taivutetaan kärjistä alaspäin.

 Tässä vaiheessa kukasta puuttuu vielä lehdet. Ne tehdään samalla tavalla kuin terälehdet. Kuvan voi etsiä vaikka googesta. Vaikka tämä toimii loistavasti. Tulostetaan, leikataan ja siirretään pellille.


Lehtiin tehdään vähän lehtiruoteja vasralla ja tallapäisellä ruuvarilla:
Tekstuuria lehtien reunalle voi tehdä viilalla, peltisaksilla tai penkkihiomakoneella.
Lehdet kiinnitetään varteen ja lopuksi varret liitetään yhteen. Kaasupolttimella lämmitetään lehtiä ja annetaan niille hieman muotoja, taivutetaan kärkiä alaspäin jotta ne noudattavat painovoiman lakeja.

Ja kukka on valmis. Kukan voi maalata spraymaaleilla näyttämään luonnolliselta, tai jättää sen täysin metallinväriseksi. Suosittelen sumuttamaan hieman kirkaslakkaa ruusun pinnoille estääkseen ruostumisen.

No comments:

Post a Comment